CV Ketels – onmisbaar comfort

Vroeger werden onze huizen vooral verwarmd door vuur of een kachel, maar in de tegenwoordige tijd is dat meestal niet meer van toepassing. Het grootste gedeelte van de huizen maakt op dit moment namelijk gebruik van een CV ketel. Dat is een apparaat dat zorgt voor warmte in de woning door middel van warm water.CV Ketel

De afkorting CV staat voor Centrale verwarming. Wanneer we het hebben over een CV ketel dan hebben we het over een centrale verwarmingsketel. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een ketel waarin warmte wordt verzorgd. Dat doet de ketel door middel van water. In de ketel wordt water opgewarmd door een vlam. Natuurlijk zorgt dit warme water er niet vanuit de ketel zelf voor dat het huis wordt opgewarmd. Om er voor te zorgen dat niet alleen de ketel warm wordt, maar ook de rest van het huis, wordt het water naar de verschillende kamers van het huis gepompt. Hier komt het terecht in de radiatoren. Hoe warm het in huis wordt, kan iemand regelen met de thermostaat.Warmte in huis

In de CV ketel wordt het water tot een bepaalde temperatuur opgewarmd. Hoe warm het water moet worden, ligt aan hoe warm iemand de thermostaat heeft ingesteld. Wanneer het water warm genoeg is, wordt het doorgestuurd naar de radiatoren. In de radiatoren blijft het water net zo lang staan tot het weer afgekoeld is. Dit water wordt vervolgens weer teruggepompt naar de ketel waar het opnieuw opgewarmd wordt. Wanneer de kamer de gewenste temperatuur heeft bereikt, wordt de gastoevoer van de vlam gestopt. De ketel zal dan geen warmte afgeven aan het water tot de ruimte weer begint af te koelen.Combiketel

Naast een standaard CV ketel bestaat er ook een combiketel. Deze ketel doet meer dan alleen de warmte in het huis verzorgen. Hij zorgt er ook voor dat het water uit de kranen warm gemaakt wordt. Net als dat het warme water naar de radiatoren wordt gepompt, gebeurt ditzelfde bij de kranen die opengedraaid worden.Veiligheid

Een CV ketel werkt op brandstof om het water te kunnen verwarmen. Wanneer een apparaat of machine op brandstof werkt, komen hier rookgassen bij vrij. Dit zijn, bijna altijd, schadelijke stoffen voor ons als mens. Het is dan ook belangrijk dat een ketel beveiligd wordt en nagekeken wordt door een professional, zoals bijvoorbeeld Van der Wal B.V. Hoe vaak de ketel nagekeken moet worden, ligt aan de leeftijd van de ketel. Er wordt aangeraden om de ketel eens in de een of twee jaar na te laten kijken door een professional om gevaar te voorkomen.


Delen