Ophoogzand

Ga je een nieuwe straat leggen? Heb je een vijver uit de tuin gehaald, of wil je hoogteverschillen maken in je tuin? Voor al deze klusjes kun je ophoogzand goed gebruiken. Dit zand wordt ook wel opvulzand, aanvulzand, of gewoon vulzand genoemd. Voor vele doeleinden is het te gebruiken maar wat is het nu eigenlijk?

Wat is ophoogzand

De naam zegt het eigenlijk al, ophoogzand, zand om iets op te hogen. Opvulzand is heel fijn zand dat niet is gezeefd. Het bevat daarom ook veel andere deeltjes naast het zand, zoals leemdeeltjes en schelpjes. Daarom is dit zand over het algemeen ook goedkoop. Omdat je dit zand alleen als ondergrond gebruikt maakt het niet uit dat er ook andere dingen inzitten.

Doordat het zand een kleine korrel heeft, is het erg compact, en daarom ook goed voor het afvlakken van je laag onder je terras of oprit. Opvulzand zorgt voor een hele stabiele onderlaag. Daarom kan dit zand ook goed gebruikt worden onder funderingen of bij de aanleg van bouwterreinen. Zelfs waar er veel met vrachtauto’s of zwaar materiaal wordt gereden kan dit ophoogzand goed worden gebruikt. Dit kan omdat het zand zo compact is en daardoor het draagvermogen erg groot.

Een nadeel van de fijne, kleine korrel is, dat het niet goed water doorlaatbaar is. Wil je het over een grote oppervlakte gebruiken, houd er dan rekening mee dat met hevige regenbuien de straat of de oppervlakte waar je het ophoogzand gebruikt hebt, goed blank kan komen te staan. Bij grote terreinen is het dan ook belangrijk om over drainage van je straat na te denken.

Houd bij de aanschaf van opvulzand er rekening mee, dat het zwaar zand is. Dit komt ook doordat het zo compact is. In Nederland wordt er jaarlijks vijftig miljoen kubieke meter opvulzand gebruikt.

Hoe gebruik je ophoogzand

Wil je een oprit maken? Een terras aanleggen? Maak dan eerst de ondergrond wortel- en stronkvrij. Verwijder oneffenheden en maak je ondergrond glad. Stort er dan een laag opvulzand overheen. Dit zand moet goed aangestampt, of nog beter, getrild worden met een trilplaat. Het zand kan tot wel 20% inkrimpen. Is je laag opvulzand goed vast, strijk het dan af met een lange lat, zodat je laag helemaal glad is. Na het glad strijken van je laag, kun je de tegels, klinkers, of wat je dan ook wilt plaatsen, leggen. Ook onder een grindpad kun je goed opvulzand gebruiken. Leg dan wel een worteldoek tussen je grind en het zand. Dit om te voorkomen dat er onkruid in je grind gaat groeien. Voor advies of hulp kan je Eeltink Nijkerk BV raadplegen.


Delen