Huis laten bouwen met vakkundige begeleiding

Een huis laten bouwen

In plaats van rondkijken naar een andere woning of appartement, kan je ook kiezen voor het bouwen van je eigen huis. Een huis laten bouwen is een heel ingrijpende beslissing, waarbij je veel dient te regelen. Voordeel is wel dat je een huis kunt bouwen die volledig aan jouw eisen voldoet. Er zijn diverse stappen die je moet doorgaan, voordat je eindelijk in je eigen woning kan gaan wonen.


Het kavel

Als je besloten hebt om een huis te laten bouwen, moet je eerst op zoek naar een plek waar je woning komt te staan. Je moet dus op zoek naar een kavel in de gemeente waar jij wilt wonen. Vaak kan je bij de gemeente terecht voor het kavelaanbod. Houdt ook met de financiering niet alleen rekening met de bouw van je woning, maar ook met de aankoopprijs van het kavel. Als je een kavel gevonden hebt, kan je je volledig gaan richten op je nieuwe woning.


De ontwerpfase

Het eigenlijke ontwerp van je huis, kan op verschillende manieren. Er zijn bouwondernemingen, die volledige plannen aanbieden, waarbij het ontwerp van het huis vaststaat en je ook het kavel kan aanschaffen. Vaak kan je dan nog wel de binnenkant van je huis laten ontwerpen volgens jouw wensen. Mocht de gemeente geen, of niet al te veel eisen stellen aan de te bouwen woning, dan kan je ook zelf naar een architectenbureau stappen. De architect luistert naar je wensen en zal op basis van je wensen en je budget een huis ontwerpen.


De vergunningaanvragen

Een heel belangrijke fase in het bouwproces is de vergunningaanvraag bij de gemeente. Bij de aanvraag van een vergunning, moet de gemeente de tekening van je huisontwerp hebben, om te bepalen of je huis voldoet aan alle eisen die de gemeente stelt, zoals afmetingen en eventueel uiterlijke kenmerken. Ook heeft de gemeente allerlei metingen met betrekking tot het huis nodig. Doe een aanvraag altijd ruim op tijd en direct nadat je ontwerp klaar is, omdat dit enkele weken kan duren.


De Bouw

Als je de bouwvergunning binnen hebt, dan kan eindelijk de bouw van start gaan. De bouw zelf bestaat ook uit diverse fases, zoals de ruwbouwfase, de bouw en de afbouwfase. Zorg wel dat je de bouw nauwlettend in de gaten houdt en houd goed contact met de aannemer, zodat er geen misverstanden ontstaan en de bouw exact verloopt als wat je ontwerp aangeeft.


De nazorg

Als je woning klaar is, ga je met de opzichter het huis rond en kun je alles wat je niet bevalt doorgeven. Let er goed op of er je huis gebouwd is volgens de bouwafspraken en val desnoods terug op de garantie.

Roscobouw ook voor Tilburg de betrouwbare aannemer om je huis te laten bouwen.


Delen