Wat komt er zoal kijken bij de aanleg van een vijver

Even een vijver aanleggen is een gedachte die beter maar direct weer het hoofd uit moet worden gezet. Aanleg van zo'n romantische waterpartij is een behoorlijke klus. Eerst zal een geschikte plek moeten worden gekozen en daarna zal er moeten worden nagedacht over het type vijver dat het moet worden. Een vaste bak of toch met vijverfolie aan de slag. Een vijver voegt inderdaad meerwaarde toe aan de tuin. De juiste vissen en planten erbij zorgen voor een oase van rust in de tuin en geven de vijver een extra dimensie. 

De juiste plek om een vijver aan te leggen
De juiste plek is erg belangrijk voor een vijver. Deze waterpartij moet vanuit huis te zien zijn. Maar ook naast een terras waar regelmatig wordt gezeten is een spiegelend oppervlak een rustpunt in de tuin. De vijver aanleggen in de volle zon is geen optie mits de vijver erg diep wordt gemaakt zodat in de warme dagen de temperatuur niet te hoog oploopt. Kan het niet anders dan op een zonnige plek, ga dan te werk met waterlelies. Deze groeien met hun bladeren over het wateroppervlak en houden het water koel. Ook kan gekozen worden voor een vijver die gedeeltelijk in de schaduw is aangelegd. Ook kunnen wat schaduwplekken gecreëerd worden door een struik naast de vijver te planten.

Vijverfolie of vijverbak?
Wanneer u een vijver gaat aanleggen met vijverfolie kan elke vorm bedacht worden die maar mooi gevonden wordt. Vijverfolie is flexibel en sterk en kan op een simpele manier ingegraven worden. Een nadeel is de kwetsbaarheid van de folie. Doordat sommige planten sterk zijn en gewoon maar doorgroeien kan een lek in de vijver ontstaan. Het is belangrijk wanneer u met vijverfolie aan het werk gaat om een goede, hoogwaardige kwaliteit te kiezen. Goedkoop is in deze duurkoop. Een vijverbak heeft als voordeel dat deze sterk is en niet snel lek zal raken. Ook een voordeel is dat deze gemakkelijker kan worden ingegraven. Een nadeel is dat er altijd maar een beperkt aantal vormen te koop zijn. 

Vijverplanten aanschaffen
Om een evenwichtige vijver te krijgen zullen er vijverplanten moeten worden aangeschaft. Waterplanten houden het water helder en in balans. Zij nemen de nodige voedingsstoffen op en zorgen ervoor dat er geen algen in het water komen. Zuurstofplanten zijn het allerbelangrijkste voor de vijver. Ze groeien onderwater en het is ook onderwater dat ze voedingsstoffen tot zich nemen. Verder moet het water moet hard zijn. Zacht water zorgt voor algengroei.  Voordat u begint met de aanleg van een vijver doet u er goed aan om zorg te dragen voor een goed ontwerpplan. Liefst iets wat gemakkelijk toepasbaar is in uw tuin. Immers een goed aangelegde vijver kan voor vele jaren tuinplezier zorgen.
Bent u anders benieuwd naar deskundig advies alvorens u een vijver aanlegt, kijk dan eens op Van der Haar Waterprojecten


Delen